Gummibåtsguiden

Tips och råd kring gummibåten

Det finns mycket man ska tänka på vid köp av gummibåt eller ribbåt, vilken storlek behöver ni och vilken skrovtyp passar er bäst. Här samlar vi tips till er kring att äga gummibåt och ribbåt. Samt vad du ska tänka på inför köpet av en ny. Om du letar efter gummibåt som passar just dig kan läsa om de gummibåtar vi skrivit om

Underhåll & kontroll av gummibåt

För att underhålla din gummibåt eller ribbåt i bästa skicka ska man regelbundet kontrollera att ventiler, band, krokar, skruvar och muttrar sitter som de ska samt fungerar. Det kan vara en bra idé att kolla att gummibåtens botten inte slitits mer än normalt. Mindre skador i form av nötningar kan man laga med exempelvis gummispackel, annars kan man limma fast lagningsmaterial som finns att köpa i de flesta båthandlar.

Rengöring av gummibåt

Vid rengöring av gummibåt ska man använda vatten och såpa samt mjuk borste, man ska alldrig använda högtryckstvätt, det kan skada väven. Behöver ni använda rengöringsmedel så använd då ett som rekomenderas till er gummibåt av tillverkaren.

Skölj bort sand och grus mellan durk och pontoner samt under durkgolv och lister. Sand och grus kan medföra stort slitage.

Förvaring av gummibåt

Vinterförvaring sker bäst på en torr plats utan stora tempraturförändringar nermonterad i dess transportsäck alternativt monterad lätt uppblåst.

Även på sommaren ska man tänka sig för hur man förvarar sin gummibåt, solen kan ha stor effekt och gummibåten kan torka och därmed ökar risken för sprickor och hål, den kan även snabbt börja tappa sin färg om den blir solblekt.

Motoralternativ

När du väljer motor till din gummibåt finns det flera saker att tänka på. En tvåtaktsmotor har den fördelen att den är lätt och en fyrtaktsmotor har den fördelan att den går tystare.

Ett alternativ som lätt glömms bort är elmotorn, en vanlig elmotor kan vanligtvis gå ca 2-3 timmar på ett vanligt bilbatteri.
Elmotorn är både miljövänlig och ekonomisk då den inte kräver samma service.

Se en lista på fakta om gummibåtar vi samlat ihop under åren.